Vetpatronen

van Speedy Grease System

Vetsmering wordt daar gebruikt waar een continue smering noodzakelijk is en olie toevoer niet kan worden verzorgd of waar olie te dun is en wegloopt. Denk hierbij aan open tandwielen, scharnierpunten (pen bus) en lagers.

Een smeervet bestaat uit een basisolie, additieven en een verdikker. De meeste verdikkers zijn zepen, i.e. lithium, calcium, of aluminium zeep. Complexe zeepvetten hebben een betere temperatuur bestendigheid en zijn in het algemeen toepasbaar tot 180ºC, waarbij de minerale olie verdampt. Ook bestaan er niet-zeep verdikkers.

Vet is het meest toegepaste smeermiddel in wentellagers en lage snelheid applicaties, voornamelijk omdat smeervetten relatief eenvoudig in gebruik zijn en de eenvoudigste afdichtsystemen al voldoen. De selectie welk vet te gebruiken is soms lastig. Speedy Grease System biedt 4 verschillende soorten smeervet aan in DIN vetpatronen. Smeervetten die veel in de landbouw-,  grondverzet- en graafmachine worden toegepast voor bijvoorbeeld pen- bus scharnierpunten in graafmachines en grondverzetmachines.


Onze smeermiddelen

Speedy Grease System levert kwaliteitsvet van een gerenomeerd merk in eigen vetpatronen of potten. De vetpatronen zijn al voorzien van de sluitringen die nodig zijn voor de vetspuit van Speedy Grease System! Voor onze vetpatronen heeft u ook geen adapter nodig. Met de aanschaf van onze vetspuit én vetpatronen kunt u dus gelijk aan de slag!

NB: De sluitringen zijn eenvoudig te verwijderen net als de afsluitdop bij standaard vetpatronen. Onze vetpatronen kunt u dus ook gewoon gebruiken in uw huidige schaarvetspuit. Supergrease is een aantrekkelijk alternatief voor uw huidige vetpatronen.


Speedy Grease System biedt u vijf soorten kwaliteitsvet waarmee u direct aan de slag kunt:

– Supergrease EP 2, Extreme Pressure multipurpose smeervet

– Supergrease Bio ECO, milieuvriendelijke vetpatronen

Synth Blu EP, Waterbestendig, Extreme Pressure

Yellow, Optimale waterbestendigheid en hechting voor verlengde smeerintervallen

Grey, Bestand tegen hogere temperaturen, tot +180 Grad C


Supergrease EP2, Multipurpose vetSpeedy Grease Vetpatroon EP2

Supergrease EP2 is een veelzijdig EP vet met prima prestaties, ook in een vochtige omgeving. Supergrease EP wordt gebruikt in de zware industrie zoals de papierindustrie of de transportsector. Het is zeer geschikt voor hoge (schok) belastingen zoals voor bedijfsvoertuigen, personenauto’s, werktuigdraaipunten en opleggerkoppelingen. Supergrease EP2 wordt ook afgenomen door klanten in de landbouw of bouwsector. Supergrease EP2 kunt u gebruiken bij temperaturen van -20 °C tot + 130 °C. Deze vetpatronen zijn gelijk geschikt voor het gebruik in onze vetspuit zo heeft u geen geknoei. Verpakt per 18 stuks.

Supergrease EP2 laat zich vergelijken met: Shell Alvania EP2 – Mobil Mobilux EP2 – Fuchs Renolit EP2 – etc

Op de productpagina vindt u meer technische informatie over Supergrease EP2 vet


Supergrease BIO – ECOVetpatronen

Dit vet is geproduceerd met synthetische oliën van ecologische oorsprong van duurzame bronnen.

Dit vet bevat geen petroleum derivaten. Het is een speciaal vet voor alle toepassingen waar vervuiling niet is toegestaan of niet gewenst is – grondverzet, landbouw en automotive toepassingen.

Uitstekende waterbestendigheid, geschikt voor zware belastingen en prima hechteigenschappen. Te gebruiken van -30°C tot +130°C. DIN KPE2N -30. ISO L-X-CDEB2.

Verpakt per 18 stuks.

Op de productpagina vindt u meer technische informatie over Bio-Eco friendly vet


Synthetic Blu EP, blauwkleurig waterbestendig vet.Speedy Grease Vetpatroon EP2

Synthetic Blu EP Is een blauwkleurig lithiumvet met een verhoogde waterbestendigheid. Het vet heeft toevoegingen waardoor het een betere hechting heeft. Synth Blu EP wordt het meest verkocht voor toepassingen in de transport-, landbouw- en aannemerijsector, maar wordt ook ingezet in de scheepvaart voor het smeren van de schroefas. Synthetic Blu EP is een breed inzetbaar vet voor zware tot middelzware belastingen. Denk daarbij aan vetsmering van trucks, graafmachines, trekkers, shovel en andere machines die veelvuldig buiten worden gebruikt onder zware bedrijfsomstandigheden. Synthetic Blu EP kunt u gebruiken bij temperaturen van -15 °C tot + 130 °C. Deze vetpatronen zijn gelijk geschikt voor het gebruik in onze vetspuit zo heeft u geen geknoei. Verpakt per 18 stuks.

Synthetic Blu laat zich vergelijken met: Mobil XHP 222.

Op de productpagina vindt u meer technische informatie over Supergrease Synth Blu vet


SuperGrease YELLOW 2000 yellow-2000-vetpatronen

Extra waterbestendig vet gecombineerd met toevoegingen voor een optimale hechting aan het te smeren oppervlak, uitstekende vloei-eigenschappen en geschikt voor zware toepassingen in de algemene industrie, grondverzet, landbouw en automotive toepassingen. In het bijzonder daar waar het vet blootgesteld wordt aan vocht.

Yellow vet houdt uw machine langer gesmeerd en vergroot uw smeerintervallen.

Te gebruiken bij een temperatuur van -30°C tot + 120°C. DIN KP2R -30. ISO L-X-CCHB2.

Op de productpagina vindt u meer technische informatie over Yellow 2000 vet


Smeervet GREY Lithium Complex

Vetpatronen speedygreasesystem Grey

GREY Lithium Complex is een grijskleurig smeervet met een verhoogde temperatuursbestendigheid.

Het smeervet heeft toevoegingen waardoor het een hoger ‘dropping point’ heeft. GREY Lithium Complex smeervet wordt het meest verkocht voor zware toepassingen waar bijvoorbeeld vocht en stof aanwezig zijn, hoge temperaturen ontstaan en zware belastingen plaatsvinden.

GREY Lithium Complex is een breed inzetbaar vet voor zware tot middelzware belastingen en gemiddelde snelheden van alle soorten rotatielagers. Denk daarbij aan vetsmering van voornamelijk industriele machines die veelvuldig worden gebruikt onder zware bedrijfsomstandigheden. GREY Lithium Complex kunt u gebruiken bij temperaturen van -20 °C tot + 180 °C. Deze vetpatronen zijn gelijk geschikt voor het gebruik in onze vetspuit zo heeft u geen extra werk en kunt u gelijk werken. Te koop per doos met 18 stuks of los per stuk.


Kant en klaar pakketten

Aanbieding vetspuit Synth Blu
Kant-en-klaar pakket, vetspuit en vetpatronen

Voor een eerste kennismaking met onze vetspuit én vetpatronen hebben we aantrekkelijke kant-en-klaar pakketten in de webshop. Met zo’n pakket kunt u direct aan de slag.

Naar de kant-en-klaar pakketten


Over smeermiddelen algemeen:

Meer dan 90% van alle wentellagers wordt met vet gesmeerd omdat het een lange standtijd heeft en er dus weinig behoeft te worden nagesmeerd. Een smeervet kan bovendien bijdragen aan het buiten het lager houden van vuil en vocht (de grote vijanden van een wentellager). De belangrijkste eigenschap die een lagervet moet hebben is de mechanische stabiliteit, omdat het vet door de rollichamen voortdurend aan een kneedproces wordt onderworpen.

Meer informatie over smeren vindt u op de homepage.

Waterbestendigheid/ verklaring eigenschappen tabel

Naast vuil, is vocht schadelijk voor een wentellager. Er worden daarom eisen gesteld aan de waterbestendigheid van een lagervet. De tests daarvoor beoordelen een aantal aspecten. Ten eerste wordt gekeken in hoeverre een vet door contact met vocht uiteen kan vallen (“water-washout” test, ASTM D1264). Daarbij wordt een uur lang een waterstraal van 80 °C op het lager gericht en het vet mag in de voorziene testperiode niet uiteenvallen of wegvloeien. Andere tests hebben betrekking op de bescherming tegen corrosie die het vet kan bieden in vochtige omgeving. Een voorbeeld daarvan is de Emcor corrosietest (ISO 11007).

Viscositeit basisvloeistof

De viscositeit van de in het vet aanwezige vloeistof heeft grote invloed op de smering van het lager. Bij de te verwachten maximale bedrijfstemperatuur zal de basisvloeistof nog een voldoende viscositeit moeten hebben om loopvlakscheiding (voorkomen van metallisch contact) zeker te stellen. Omgekeerd mag bij de laagst te verwachten starttemperatuur de vloeistof niet te vast geworden zijn. Binnen de beide temperatuurgrenzen moet er sprake zijn van een smerende werking. Daarbuiten kan schade aan het lager (en het vet) ontstaan. Wanneer het vet voorzien is van anti-slijtage of “EP”-additieven zal de viscositeit iets lager kunnen zijn. De additieven geven een bescherming in het grenssmeringsgebied. Ook de indikker van het vet kan een bijdrage leveren door de goede hechtingseigenschappen.

Stijfheid

De stijfheid van het vet heeft invloed op het vermogen van een vet om naar de te smeren plaats toe te vloeien. Wanneer het vet te stijf is, kan het smeervet het lager niet bereiken en zal het lager “drooglopen”. De stijfheid van het vet wordt gekozen op basis van bedrijfstemperatuur, inbouwpositie, snelheidskental en lagerdiameter. Daarnaast zal bij trillingen en schokbelastingen een iets hogere stijfheid worden gekozen. Meest gebruikt worden vetten met een NLGI penetratieklasse van 2 en 3. Bij lagere temperaturen worden wel NLGI 1 vetten ingezet. (Hoe zachter het vet hoe kleiner de waarde)

Vettypen

Er zijn veel combinaties mogelijk van indikker en smeervloeistof.

In wentellagers worden vetten op lithium- en lithiumcomplex basis het meest toegepast. (gemengde zeep van lithium en calcium) Voor toepassingen in zeer vochtige omgeving worden zogenaamde calciumvetten het meest toegepast.

Biologisch afbreekbare vetten zijn bij het vrijkomen in het milieu minder lang in staat schade aan het ecosysteem toe te brengen. Aangezien bij wentellagers het smeervet normaliter meestal niet naar het milieu kan ontwijken, zijn ze voor de smering van wentellagers minder belangrijk. Als “doorsmeervet” (voor de smering van chassisdraaipunten op mobiele apparatuur) worden ze wel op betrekkelijk grote schaal toegepast.

Complex-zeepvetten
Deze term wordt gebruikt voor vetten die zowel een zout als een metaalzeep bevatten, meestal van hetzelfde metaal. Voorbeelden zijn lithium-, natrium-, barium- en aluminiumcomplexen. Deze vetten zijn bestand tegen hogere temperaturen dan de overeenkomstige normale vetten.

Calciumzeepvetten (Ca)
Calciumzeepvetten hebben een gladde, boterachtige structuur en een goede mechanische stabiliteit. Ze lossen niet op in water en mogen niet gebruikt worden bij temperaturen boven 60°C. Calciumzeepvetten worden aanbevolen voor installaties die zijn blootgesteld aan water en waarbij de temperatuur niet boven 60°C komt, zoals de natpartij van papiermachines. Sommige calciumzeepvetten bieden ook goede bescherming tegen zout water en worden daarom gebruikt wanneer er contact met zeewater kan plaatsvinden. Calciumzeepvetten die gestabiliseerd zijn met andere media dan water kunnen gebruikt worden bij temperaturen tot 120°C. Een voorbeeld hiervan zijn de calciumcomplexvetten.

Natriumzeepvetten (Na)
Natriumzeepvetten, ook wel sodavetten genoemd, kunnen gebruikt worden in een breder temperatuurgebied dan normale calciumzeepvetten. Deze vetten hebben goede hechtende en afdichtende eigenschappen. Tevens hebben ze goede corrosiewerende eigenschappen omdat ze water opnemen, al gaat dit ten koste van het smerend vermogen. Wanneer er teveel water in het lager doordringt, bestaat er een kans dat het vet uitgespoeld wordt. Deze vetten kunnen daarom niet in “natte” toepassingen gebruikt worden. Synthetische natriumzeepvetten voor hoge temperaturen zijn bestand tegen temperaturen tot 120°C.

Lithiumzeepvetten (Li)
De structuur van deze vetten is gelijk aan die van calciumzeepvetten. Ze hebben de positieve eigenschappen van calcium- en natriumzeepvetten en praktisch geen van de nadelen. Ze hechten goed aan metalen oppervlakken. Ze zijn zeer stabiel bij hogere temperaturen. De meeste lithiumzeepvetten kunnen over een breed temperatuurgebied worden gebruikt. Lithiumzeepvetten lossen vrijwel niet op in water. Ze kunnen gebruikt worden in “natte” toepassingen, bijvoorbeeld wanneer de temperatuur te hoog is voor calciumzeepvelten.

Synthetische vetten
Deze groep omvat vetten die gebaseerd zijn op synthetische smeeroliën, zoals polyalfaolefinen (POA’s), esters en siliconen, die niet zo snel oxyderen als minerale oliën. Synthetische vetten hebben over het algemeen dus een groter toepassingsgebied dan andere vetten. Er worden verschillende verdikkingsmiddelen gebruikt, waaronder lithiumzeep, bentoniet en PTFE. Synthetische vetten worden vervaardigd voor verschillende speciale toepassingen die bijvoorbeeld moeten voldoen aan militaire specificaties en voor toepassingen in bijvoorbeeld instrumenten en besturingssystemen, vliegtuigen, robots en satellieten. Deze vetten houden vaak een lage wrijvingsweerstand bij temperaturen tot -70°C.

EP-vetten
EP-vetten bevatten zwavel-, chloor- of fosforverbindingen. Ze hebben de eigenschap de smeerfilm te versterken, d.w.z.: ze vergroten de belastbaarheid van de smeerfilm. Dit is belangrijk bij vetten die bedoeld zijn voor zwaarbelaste middelgrote en grote lagers. Wanneer de contacten tussen de pieken van de metalen contactvlakken van het lager heet genoeg worden, vindt er een chemische reactie plaats waardoor samensmelten van de beide vlakken wordt verhinderd. De viscositeit van de basisolie is ongeveer 200 mm2/s bij 40°C. De consistentie komt overeen met NLGI-klasse 2. Over het algemeen moeten deze vetten niet gebruikt worden bij temperaturen onder –30°C of boven +110°C.

Waarschuwing

Sommige EP-toevoegingen zijn schadelijk voor lagers en kunnen de levensduur ervan aanzienlijk verkorten. Voor toepassingen die constant bij temperaturen boven 80°C draaien, wordt een hoogtemperatuurvet aanbevolen.